Teknoloji Haberleri

1300 Dolar’lık iPhone X Günde 11 Saat Çalışan Stajyer Çocukların Emeklerini İçeriyor

Apple’ın iPhone X akıllı telefonunun üretim aşamasında çok sayıda stajyer öğrencinin kullanıldığı, telefonların yetişebilmesi adına bu öğrencilerin fazla mesai ile gönüllü olarak çalıştırıldıkları ortaya çıktı.

Sanayi Devrimi ile oluşan yoğun fabrikalılaşma süreci bizleri bu güne kadar getirdi. Artık fabrikalarda stajyer öğrenciler de iş gücünün belli bir kısmını oluşturuyor. Her ne kadar iş hakkında kritik bilgliere sahip oluyorlarsada bazen insan hakları konusunda ciddi problemler meydana geliyor.

Çin’deki iPhone X üretim tesisleri hususunda ilginç bir gelişme yaşandı. Foxconn ve Apple şirketlerinden yapılan açıklamalarda, stajyer işçilerin günde 11 saat kadar çalıştırıldıkları doğrulandı. Bu firmalar her ne kadar stajyerlerin rızası dahilinde olduğunu ifade etselerde bu ifadeler öğrencilerin günde 11 saat çalıştırılması gerçeğinin önüne geçemedi.

Üstelik bu iki tüzel kişilik hakkında bazı hak kuruluşları tarafından bu konuda ciddi eleştiriler söz konusuydu. Stajyerlerin sağlık sigortası olmadan ve fazla mesai ile çalıştırıldığına dikkat çekiliyordu. Nitekim Apple ve Foxconn cephesinden yapılan resmi açıklamalarda fazla mesai konusu doğrulanmış oldu.

Apple Ne Söyledi?

Apple cephesinden gelen açıklamada Çin’de bulunan iPhone X üretim tesislerinde Foxconn tarafından bazı işçilerin haddinden fazla çalıştırıldığı ifade edildi. Stajyer öğrencilerin 11 saat kadar çalıştırıldığı doğrulanırken, bunun öğrencilerin rızası ile gerçekleştiği fakat etik bulmadıklarını ifade ettiler. Bu yüzden Çin’e gönderilen yetkililer ile bu durumun düzeltilmesini sağladıklarını beyan ettiler.

Gönüllü Olarak Fazla Mesai Yapmak Yasal Mı?

Çin topraklarında stajyer öğrenciler isterlerse gönüllü olarak fazla mesai yapabilirler. Fakat bu durumda öğrencilere ücret ödenmesi gerekiyor ve fazla mesai de dahil olmak üzere haftada en fazla 40 saat çalışmalarına izin veriliyor. Foxconn şirketi ise öğrencileri yalnızca bir günde 11 saat çalıştırmasına karşın ek ücret de ödemedikleri iddia ediliyor.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

E-postanız herkese açık olarak paylaşılmaz. İsim ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değildir. Yazdığınız yorum ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmez.

İlgili Yazılar

Başa dön tuşu