DonanımDonanım İncelemeleri

ASUS ROG Strix RTX 2080 Super İnceleme

ASUS’un grafik kartları için özel soğutmalı çeşitli modeller kullandığını biliyoruz. ROG Strix, uzun süredir devam eden bir gelenek ve kabul görmüş bir performansı olduğu herkesin taktiri. Soğutma sistemi, RTX 2080 gibi bir hayli güçlü bir grafik kartıyla dahi iyi iş görüyor.

Super serisi grafik kartlarla beraber RTX 2080 üretimi adeta bitti yani artık RTX2080 Super devri söz konusu. Super takısı ile birlikte grafik kartının farkı CUDA ve Tensor çekirdeği açıldı ve baz ve boost hızlarında yükseltmeye gidildi. Bellek hızları da arttırılarak aynı fiyat etiketiyle süper takılı grafik kartları geldi.İlginç olan aynı fiyata super serisi kartların da gelebilmesi oldu.

Grafik kartları özellikle de özel soğutmalı modellerde gerçekten de özenli kutular içerisinde ufak tefek makyajlarla konuluyor. ASUS ROG kutusu da alıştığımız tasarımda bir kutuya sahip ve kutunun arka kısmında cihazın temel özellikleri vurgulanıyor ve kutu içeriğinden grafik kartıyla birkaç kablo toplayıcı bank ve çeşitli dökümanlar çıkıyor. Normalde elektronik cihazlarda en az 2 yıl garanti koşulu aranıyor ancak kutunun içerisinden 3 yıl garanti çıkıyor. ASUS bunları daha önce de tekrarlamıştı.

Kart yapı itibariyle ortalama bir Mid Tower kasa ile de uyumluluk gösterebilir. sahip olduğu metal iskelet sayesinde de esneme payı düşüyor. Kart tasarımsal açıdan mevcut ROG Strix tasarım dilini devam ettirmekte olup fan yapısında motora toz ulaşmasını engelleyici IP5X sertifikaya sahip fanlar bulunuyor ancak fanlar kart 55 dereceye ulaşana dek çalışmıyor. Normal masaüstü kullanımı esenasında da bir kartın 55 derece olması için anormal bir durumun söz konusu olması gerekir. Dolayısıyla kartın fanlarının yalnızca oyun veya bunun gibi grafik kartına yük bindirecek işlerde çalıştığını söyleyebiliriz ki bu zaten son nesil grafik kartlarında sıklıkla gördüğümüz bir durum.

Özel soğutmalı tasarım yapısı genel itibariyle sessiz fanları da beraberinde getirir ki ASUS bu konuda zaten bilinen ve sevilen bir marka. Strix modelinde de yine sessiz çalışan fanlar kullanılıyor. Özellikle filtreli bir kasada RTX 2080 Super Asus Strix modelinin çıkaracağı fan sesi sizi hiç mi hiç rahatsız etmeyecektir.

Cihazın arkasında bulunan metal kaplamada LED açıp kapama butonu bulunuyor. LEDler Aura arayüzünden yazılımsal olarak yönetilebiliyor. Kartta 2 adet 8 pin güç girişi yer alıyor ve en az 650W gerçek PSU ile kullanılması tavsiye ediliyor. Zaten böyle bir grafik kartınız varsa iyi bir sertifikaya sahip PSU kullanmanız gerekiyor. Kartın giriş çıkışlarında 2 HDMI 2.0b, 2 Display Port 1.4, bir adet Tip C portu bulunuyor. Kartın içeri dönük kısmında ise 4 pin PWM ve 12V RGB LED şerit çıkışını yer alıyor.

Kartta 12 nm mimarili yonga bulunmakta olup 8 GB GDRR6 bellek kullanılmış ve bu bellekler Samsung üretimi olup kart 496.1 GB/saniye bant genişliği sunuyor. 63 Tensor çekirdeği bulunan kart 8 Giga Ray saniye hıza sahip olup 1650 mHz GPU baz hızına sahip. Boost ile 1830 MHz’ye çıkılabilmekte.

Elbette şu ana kadar bahsettiklerimiz aslına bakarsanız kağıt üzerindeki hususlar. Çünkü oyuncuya yönelik bir grafik kartı incelemesindeki en önemli husus oyunlarda nasıl bir performans ortaya koyabildiği yani kaç FPS sunabildiği ve hangi işlemlerin altından kalkabildiğidir.

Oyuncu RTX 2080’e sahip olmak için bir servet ödemek zorunda ve elbette bunun karşılığını almak ister. Peki oyun güçlü oyunlarda nasıl bir kare saniye performansı sunuyor? Gelin buna bir bakalım.

RTX 2080 Super ASUS Strix modeli hangi oyunda ne kadar FPS veriyor?

Kart Assassin’s Creed Odyssey ve Division 2 oyunları dışında genel itibariyle FHD çözünürlüğünde ve 2K çözünürlükte 100 kare saniyenin üzerinde performans sunuyor. Kart yapı itibariyle zaten 4K için ideal bir grafik kartı. AAA sınıfı oyunlarda 4K çözünürlüklerde 60 kare saniyenin üzerinde kullanılabiliyor. Ancak oyuncular dilerlerse 144 Hertz 2K çözünürlüklü monitörlerinde de bu grafik kartından çok iyi sonuç alabilir. Yani 4K yerine 2K çözünürlükte 144 Hertz monitörün hakkını verebilir. Ancak 4K çözünürlükte 60 Hertz bir monitör idealdir. Kart testler sırasında sıcaklık itibariyle de maksimum 65 dereceyi gördü.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

E-postanız herkese açık olarak paylaşılmaz. İsim ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değildir. Yazdığınız yorum ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmez.

İlgili Yazılar

Başa dön tuşu