İnternetTeknoloji Haberleri

Deep Web (Derin Ağ) Nedir? Deep Web Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Deep Web ile ilgili olarak ülkemizde çok fazla bilgi var ancak bu bilgilerin ne kadarının doğru olduğu tartışılır. Bizim Deep Web nedir sorusuna verebilecek oldukça basit bir yanıtımız var. Deep Web, arama motorlarının indekslemediği veya indeksleyemediği verilerin, sayfaların bulunduğu linklerden oluşan bir ağ sistemidir. Derin Ağ olarak adlandırılmasının temel sebebi de budur. Çünkü örneğin o sayfanın sahibi yaptığı paylaşımları herkesin görmemesini, gizli kalmasını isteyebilir.

Bir tüzel kişiliğe ait özel bilgiler, özel arşivler, FTP siteler, şifre ile girilen siteler, arama motorunun indexlenmesinin engellendiği siteler, JQuery ile çalışan axajlı siteler, derin ağ içerisinde nitelendirilebilir. Bu ağın içerisindeki denetimin zor olmasından dolayı illegal içeriklere de rastlamak olasıdır.  İşte site sahibinin sayfasına herkesin ulaşılmamasını istemesinin ve gizli bir şekilde kalmayı ummasının olası nedeni de budur. Suç teşkil edebilecek yayınlar nedeniyle yayıncı gizli kalmak isteyebilir.

Öte yandan arama motorlarının da illegal içerikleri genellikle indexlemediği göz önünde bulundurulmalıdır. İndexlemek hem arama motorunun hem de internet sayfasının insiyatifindedir. İnternet sayfası arama motoruna indexlenmeme komutu gönderebilir ve kolay bulunamaması için özel sunucularda saklanabilir.  Aynı şekilde bir arama motoru da indexlemek için uygun görmediği bir siteyi engelleyebilir ve bu yüzden o siteye ulaşmak isteyen biri sitenin tam url adresini bilmelidir. Derin ağ içerisindeki bir sayfaya normal tarayıcı ve ekipmanlarla ulaşılamayabilir.

Derin Ağ sistemine kapalı uçlu dns yönlendirmesiyle girmek mümkündür. Bu yüzden özel tasarlanmış tarayıcı ve işletim sistemlerinin kullanılması gerekebilir. Bu hususta en fazla popüler olan tarayıcılardan biri ise Tor Browser. Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre 2001 yılında Deep Web’te 7.5 petabayt büyüklüğünde veri bulunmaktaydı. Bir başka araştırma ise 2004 yılında Deep Web içerisinde lanse edilebilecek 300.000 internet sitesinin bulunduğunu işaret etmekteydi.  Shestakov’a göre ise 2006 tarihinde bulunan 300.000 web sitesinden 14.000’i Rusça dilindeydi.

Deep Web’te yasa dışı içeriklere sahip internet sitelerinin oluşturduğu ağa Dark Web denmektedir. Bu tanım yine Derin Ağ içerisinde karşımıza çıkar. Sağda solda çok fazla duyabileceğiniz ve size tamamen efsane gelebilecek şeylerin gerçek olup olmadığı konusunda net bir konuşma yapabilmek için özel güçlere sahip olmak gerekir. Netice itibariyle derin ağ çok geniştir ve sayfalar yüzeyde olmadığı için hepsine ulaşabilmek neredeyse imkansızdır. Ancak şu ana kadar yapılan araştırmalar ve tecrübeler derin ağ içerisinde yasal olmayan silah satışından çocuk cinsel istismarına kadar pek çok çirkin yayının bulunduğu yönündedir. Derin ağ içerisindeki illegal yayınları görüntülemek ve indirmenin suç teşkil edebileceği unutulmamalıdır.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

E-postanız herkese açık olarak paylaşılmaz. İsim ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değildir. Yazdığınız yorum ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmez.

Başa dön tuşu