Oyun İncelemeleri

Nostalji: Far Cry 1 İnceleme

Far Cry serisini sanırız bilmeyen yoktur. Fakat bu serinin ilk oyununu yani Far Cry 1’i oynayanın sayısı epey azdır. Oysa bu oyun, bir efsanenin başlangıcıdır.

Yıl 2004

23 Mart 2004 tarihinde piyasaya sürülen Far Cry 1, böylelikle ünlü bir serinin oluşmasında ön ayak oldu. CryTek stüdyolarından çıkan oyun Ubisoft tarafından yayımlandı. CryTek’in bulunduğu ilk ve tek Far Cry oyunu olma özelliğiyle de bilinir.  Far Cry 1’in ardından yıllar sonra sunulacak olan yeni oyunda bu defa CryTek yer almamaktadır ve hikaye açısından oyun tamamen başka bir yere kaymaktadır.

O yıllarda oyun üretmek ve onu duyurmak şimdikine göre daha zordu. ‘Raflarda yerini aldı’ terimlerinin oyunlar için daha sıklıkla kullanıldığı dönemlerdi. Far Cry 1 de çıkar çıkmaz dikkat çeken oyunlardan biri olmuştu.

Oyunun bir diğer dikkat çeken özelliği CryEngine motorununun tanıtım aracı da olmasıydı. Satılacak olan bir motorun haliyle iyi gözükmesi gerekiyordu ve CryTek’in planları olması gerektiği gibi işledi. Far Cry, oyuncuları görüntüsüyle büyülerken bir yandan da sistem gereksinimlerinin yüksekliğiyle üzmüştü.

Far Cry 1 Konusu

Mikronezya’da Jack Carver isimli kurgusal karakterin başından geçenleri konu ediniyor. Askeri yetenekleri üst seviyede olan Jack Carver’ın bir numaralı amacı kaybolan gazeteci Valeria Cortez’i kurtarabilmektir. Adada sıra dışı olaylar gelişecek ve Jack Carver kilit bir role bürünecektir. Oyun birinci şahıs kamera açısı ile oynanıyor.

Oynanış

Far Cry, güçlü oynanışı ile dikkat çeken bir yapım. Üretildiği yıl göz önüne alındığında sahip olduğu pek çok özellik epey dikkat çekiciydi. Örneğin grafiklerin ve oynanışın gerçekçiliği oyuncuları çok etkilemişti.

Oyunda suyun içindeyken ateş edemezsiniz. Düşmanlarınızı vurduğunuzda vurduğunuz bölgeye göre tepki verebilirler. Güçlü bir yapay zekaya sahiptir ve farklı türdeki düşmanlara karşı farklı yöntemler kullanmanız gerekir. Nişan alırken nefesinizi tutmazsanız (Space tuşu ile yapılıyor) ıskalama şansınız çok yüksek.Düşmanlarınızı bodoslama saldırarak alt etmeniz neredeyse imkansızdır. Bu oyunun çıkışının üzerinden 13 yıl geçmiş olmasına rağmen günümüzde üretilen pek çok oyunun yapay zekasından daha iyi ve daha zorlayıcı bir oyundur. Bir görevi geçebilmek için defalarca oynamanız gerekebilir.

Oyunda bot kullanabilir, yüzebilir, kara araçlarına binebilirsiniz. Aynı zamanda bottan veya kara aracından düşmana ateş açabilirsiniz. Adalarda bunları istediğiniz kadar yapabilirsiniz. Bir taraftan her yerde düşmanlar ve büyük bir savaş varken bir yandan da eşsiz ada manzaralarını görebilirsiniz.

Far Cry’ın içeriğine spoiler amacıyla çok fazla yer vermek istemiyoruz. Ancak oyunda mutasyona uğramış yaratıkların olduğunu belirtmekte yarar var. İnsanlar ve maymunlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda ortaya tehlikeli yaratıklar çıkmıştır ve insanları gördükleri yerde saldırmaktalardır. Yaratıklardan sağlıklı bir insana virüs bulaştırılabilir ve virüs bulaşırsa o insan da bir süre sonra yaratık haline dönüşür.

Far Cry, özellikle Crysis serisini seven oyuncuların çok sevebileceği yapıdadır. Aynı Crysis 1 oyununda olduğu gibi bir yandan düşmanlar ile bir yandan da yaratıklar ile çarpışabilirsiniz. Ortada üç tarafın olduğu bir savaş vardır: Yaratıkları yanlışlıkla ortaya çıkaranlar onları avlayıp virüsten kurtulmaya çalışmaktadır. Bir yandan da siz amaçlarınız doğrultusunda hem yaratıkları hem de adadaki paralı askerleri avlamaktasınız. Hem paralı askerler hem yaratıklar da sizi gördükleri yerde saldırmaktadır. Yaratıkların bazıları daha zekidir ve ateşli silahlar kullanabilirler.

Oyunda istediğiniz zaman kayıt yapabilmeniz mümkün değildir. Belli aşamalara geldiğinizde otomatik olarak kayıt alır. Bu da pek çok oyuncunun eleştirisine neden olmuştur.

Kıssadan Hisse

Yapay zekası güçlü, üretildiği yıla göre gayet iyi grafiklere sahip olan, oynanışı oldukça keyifli bir oyundur. Nostalji tadında güzel bir oyun yaşamak isteyenler mutlaka denemeli. Günümüzde hala ciddi bir oyuncu kitlesi bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

E-postanız herkese açık olarak paylaşılmaz. İsim ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değildir. Yazdığınız yorum ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmez.

İlgili Yazılar

Başa dön tuşu