PC

Oyun Bilgisayarı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Video oyunlarına olan yoğun ilgi, yeni devasa bir alanın oluşmasını sağladı. Eskiden ‘Oyuncu Bilgisayarı’ şeklinde bir terim bulunmazken günümüzde oyun amaçlı özel bilgisayarlar piyasaya sürülüyor. Bu bilgisayarlar genel olarak güçlü donanımlara sahip olmak zorunda. Sonuçta iyi bir oyun iyi bir sistem gereksinimi duyuyor. İyi bir oyuncu bilgisayarı da genellikle fiyat açısından oyuncuyu zorlayacak türde oluyor.

Oyun amaçlı bir bilgisayarın adı üzerinde oyunlarda, standart bilgisayarlara nazaran daha yüksek performans sunması gerekiyor. Bu sadece FPS tarafında geçerli değil. Aynı zamanda sıcaklık değerleri, kullanılan donanımların kapasitesi ve teknolojileri son derece önemli.

Günümüzde piyasada sayısız oyun bilgisayarı bulunuyor. Bunlar hem masaüstü bilgisayar kategorisinde hem de dizüstü bilgisayar kategorisinde geçerli oluyor. Oyun bilgisayarları her cebe göre farklı donanımlara sahip oluyor ve bu durumda kullanıcının piyasayı analiz edip cebine en uygun olan seçeneği seçmesi gerekiyor.

Eğer kullanıcı bir oyuncu dizüstü bilgisayarı satın alacaksa dikkat etmesi gereken noktalardan biri ekranın boyutlarıdır. 15.6 inç gibi standart boyutlara sahip olan cihazlar, daha büyük ekranlı dizüstü bilgisayarlara nazaran daha düşük bütçeyle satın alınabilir ve daha kolay taşınabilirler. Dolayısıyla oyuncunun daha büyük ekranda oyun oynama gibi bir takıntısı bulunmuyorsa 15.6 inç ekranlı bir ürün tercih edebilir. Yine de laptop da olsa daha büyük bir ekrana gereksinim duyan oyuncular için de sunulan bazı seçenekler bulunmaktadır. Ancak bu gibi durumlarda kesenin ağzını da daha fazla açmak gerekir.

Oyun Bilgisayarı Nasıl Seçilir

Eğer kullanıcı tercihini bir masaüstü bilgisayardan yana kullanacaksa o halde oyuncu kasasının haricinde iyi bir oyuncu monitörüne de ihtiyaç duyabilir ve bu durumda ekstra bir maliyet söz konusu olabilir. Günümüzde en ideal oyuncu monitörü ekran boyutları 23.6 inç ve 27 inç olup, kaliteli bir oyuncu monitörü için kullanıcıların en az orta sınıf bir işlemci parasını gözden çıkarması gerekir. Bahsettiğimiz boyutlarda standart oyuncu monitörleri olmasının yanında daha büyük ekran isteyenler için 32 inç gibi boyutlara sahip monitörler de bulunmaktadır. Bu monitörler genellikle ince ve uzun yapıya sahiptirler. Özellikle yarış oyunları için oldukça cazip gözükmektedirler.

Dengeli, ileriye dönük bir sistem

Oyun bilgisayarlarında en önemli olan donanım grafik kartı olarak gözükmektedir ancak özellikle bazı oyunların işlemci tarafına çok büyük bir yük bindirdiğini unutmamak gerekir. Dengeli bir sistem sadece bu darboğaz hususunda değil ileriye dönük bir sistem kurma açısından önemlidir. Bilgisayarınızın sahip olduğu işlemci, grafik kartı, anakart, gibi donanımlar hususunda gelecek yıllar upgrade edebileceğiniz biçimde teknolojik ürünler tercih ederseniz daha iyi bir tercih yapmış olursunuz. Ancak kısa vadede bir oyun bilgisayarı tercihinde bulunmak istiyor, ileride yeni bir yükseltme yapacağınızı düşünmüyorsanız o halde grafik kartı tarafına daha fazla bütçe ayırmanız absürt kaçmayacaktır.

Bütçe değerlendirmesi

Kullanıcı ilk olarak bütçesine göre alternatiflere yönelmelidir. Hazır sistem veya toplama sistem gibi bir kaygıya düşmemelidir. Gerekli analizleri yapıp, donanımların fiyatlarını inceleyerek karar vermelidir. En önemlisi ihtiyacın ne olduğudur. Elbette kişi, oyun bilgisayarında oyunlar için en doğru donanımları tercih etmek isteyecektir. Örneğin grafik kartı için ayırdığı bütçe 1000 TL ise, bu 1000 TL’ye ne gibi alternatiflerin bulunduğunu, hangi soğutmalı model seçeneklerinin bulunduğunu analiz etmelidir. Örneğin Asus ile MSI’ın özel soğutmalı modeller arasında ne gibi sıcaklık ve FPS farklarının bulunduğunu, bu ürünlerle alakalı şikayetler bulunup bulunmadığını araştırmalıdır. ( En kısa yoldan teknotechnic uzman ekibinden destek alabilirsiniz orası ayrı 🙂 ) Aynı şekilde işlemci bütçesi dahilinde ne gibi alternatif olduğunu öğrenmeli ve bunlar arasındaki karşılaştırmaların sonuçlarını incelemelidir. Elbette bu donanımların, yukarıda bahsettiğimiz gibi ileriye dönük cihazlar olması da bir hayli önem arz ettiğinden, kullanıcının özellikle anakart ve işlemci tercihlerinde bu hususa daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Tercih edilebilecek güçlü ve ileriye dönük, yeni mimariye sahip işlemciler, upgrade konusunda mihenk taşı görevini görmektedir.

Sistem Gereksinimleri Araştırması

Dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri sistem gereksinimi araştırması yapmaktır. Bir oyuncu bilgisayarı satın alacağınız için alacağınız bilgisayarınızda hangi oyunlar oynayacağınıza analiz yapın. Örneğin sistemi yalnızca belli başlı bazı oyunları oynamak için alıyorsanız o halde bir sistem gereksinimi araştırması yapın. Bu araştırma son derece basittir zira arama motoru yardımıyla veyahut kardeş sitemiz SistemPC üzerinden kısa sürede pek çok oyunun sistem gereksinimini bulabilirsiniz. İlk olarak tercih edeceğiniz oyunların minimum ve önerilen sistem gereksinimlerine bakın. Daha sonra orada yer alan donanımların isimlerini inceleyip fiyat araştırması yapmaya başlayın. Donanımların tekli fiyatlarının neler olduğuna, hazır sistemlerde ihtiyacınız olan donanımlara sahip bilgisayarların ne kadar fiyat etiketleriyle satıldıklarına bakın.

Hertz hususu

Tercih edeceğiniz cihazın ekran hertz değerlerini bilmeniz gerekiyor. Desteklenen Hertz değeri sizin için bir kıstas olmalı. Grafik kartınızın kapasitesi, oynamak istediğiniz oyunların türleri ve ekranın desteklediği Hertz oranı arasında uyum bulunmalı.

Hertz oranı ne kadar fazla ise o kadar akıcı bir deneyim elde edilebilir ancak grafik kartınız oyun içerisinde beklenen hertzi sunamıyorsa veyahut FPS arasında çok fazla dalgalanma söz konusu oluyorsa yine beklediğiniz sonucu alamayacaksınız. Dolayısıyla yalnızca yüksek Hertze odaklanmak doğru bir tercih olmayacaktır.

G-Sync – FreeSync

G-Sync ile FreeSync teknolojileri aslına bakarsanız çok da eski değil. Bu teknolojiler grafik kartı ve monitörünüz arasında köprü görevi kurarak oyunları daha akıcı ve görüntü bozulması olmadan oynamanızı sağlamaktadır. Bu teknolojiler ile V-Sync fonksiyonu adeta devre dışı kalmıştır. V-Sync, ekran yırtılmalarını engelliyor ancak akıcılığa engel oluyordu. G-Sync ve FreeSync ise akıcılığı da korumak adına etkinlik sağlıyor.

Video oyunlarında ekran yırtılmalarına ve donmalara karşı önemli bir etkiye sahip olan FreeSync, G-Sync teknolojilerini göz önüne alın. Ekranınız hangi teknolojiyi destekliyorsa o teknolojiye uygun bir grafik kartı tercih edin veya elinizde zaten FreeSync veya G-Sync destekli bir kart varsa ona uygun bir ekran seçimi yapın. Örneğin grafik kartı FreeSync desteklerken ekran G-Sync destekliyorsa o halde bir uyumsuzluk söz konusu olabilir.

Soğutma Performansı

Bilgisayarın sunduğu özelliklerin önemi kadar aynı zamanda soğutma performansı hususunda donanımların kalitesi de bir hayli önemlidir. Bu kıskas özellikle de dizüstü bilgisayar kategorisinde karşımıza çıkmaktadır. Son zamanlarda üreticiler dizüstü bilgisayarlarda GPU ve CPU için ayrılmış ısı boruları ve çözümler tercih ediyor. Böylece daha iyi sonuçlar alınabiliyor.

Bir grafik kartı tam yükte 80 derece ve üzerine çıkıyorsa çaresiz kalmadığınız sürece onu almayın. Çünkü bu kartların overclock kapasitesi düşüktür ve diğerlerine nazaran biraz daha kısa ömürlüdürler. Bunun aksini iddia edenler elbette çıkacaktır ancak siz onlara aldanmayın.   Aynı zamanda bir kartı almaya karar vermeden önce kartın kronik bir sorunu olup olmadığını da araştırmanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle Sapphire Nitro modellerinde test ettiğimiz RX 480 grafik kartlarında ve bazı NVIDIA GTX 1060 modellerinde sorunlar olduğunu gördük. Bu elbette tüm modelleri kapsamadığından tamamen kronik bir sorun olarak söylenemez ancak bizden size tavsiye iadeyi sorun etmeyecek bir yerden grafik kartı alın ki eğer sorunlu bir ürüne denk gelirseniz sorun yaşamayasınız.

Eğer tercihiniz dizüstü bilgisayar değil masaüstü bilgisayar olacaksa kasanın soğutma sistemi için uygunluğu, fanlar ve yapıları, işlemcinin, grafik kartının soğutmalarının ne olduğuna bakılmalıdır. Kasayı yalnızca güzel görünen bir kutu olarak görüp havalandırma performansını hesaba katmazsanız hata edersiniz.

Yoğun bir emek ile hazırladığımız bu yazımız umarız sizler için faydalı olacaktır. Aşağıdaki yorum kısmına görüş yazmayı unutmayınız teknotechnic ailesi.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

E-postanız herkese açık olarak paylaşılmaz. İsim ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değildir. Yazdığınız yorum ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmez.

İlgili Yazılar

Başa dön tuşu