Webmaster

Webmaster Nedir? Webmaster Olma Yolları

Teknolojinin giderek geliştiği, internetin vazgeçilmez hale geldiği bir dönemde yaşıyoruz. Peki ‘Webmaster‘ ifadesinin ne anlama geldiğini biliyor muyuz? Makalemizde ‘Webmaster Nedir?’ sorusuna ve webmaster olmanın yöntemlerine değiniyoruz.

Webmaster, web ile master kelimelerinin türetilmesi ile ortaya çıkarılan İngilizce bir terimdir. Web, internet anlamına gelmektedir. Master kelimesi de İngilizce’de uzman demektir. Sonuç itibariyle  webmaster teriminin Türkçe karşılığına baktığımızda internet uzmanı anlamı karşımıza çıkıyor.

İnternet uzmanları yani webmasterlar, bir internet sitesini kurup geliştiren veyahut internet dünyasında kullanılacak web uygulamaları, hizmetler üreten kişilerdir.

Webmaster teriminin ortaya çıkışı 1960’lı yıllara dayanmaktaydı ve ilk kullanıldığı dönemlerde sadece internet sitesi sahipleri için kullanılan bir terimdi.

Günümüzde internetin sadece internet sitelerinden ibaret olmadığı bilinen bir gerçek. Grafik tasarım, hosting hizmetleri, SEO, web pazarlama, içerik yazarlığı ve bunun gibi çeşitli hizmetleri yapan kişiler de artık webmaster olarak tabir edilmektedir. İnternet dünyasına teknik anlamda hizmet eden herkese webmaster denilebilir.

İnternet sitemizden örnek verecek olursak teknotechnic.com için ekibimiz ile içerikler üretiyoruz ve bu site için çalışan sosyal medyacısı da, SEO uzmanı da, içerik yazarı da, yöneticisi de webmasterdır.

Webmaster çalışma yöntemleri

Günümüzde bir kuruluşa bağlı olarak tam zamanlı veya yarı zamanlı çalışan webmasterlar olduğu gibi aynı zamanda freelance yani serbest zamanlı olarak çalışan pek çok webmaster da vardır.

Webmaster olma yolları

Webmaster terimi aklınıza sadece mesleği de getirmesin. Hobi olarak internet dünyasına hizmet eden pek çok webmaster da vardır. Yani sonuç itibariyle webmaster olabilmek için örneğin içerik yazarlığından başlayabilirsiniz.

Bir internet sitesine yazı yazmaya başlayıp internet dünyasını iyice keşfettiğinizi hissedin. Öte yandan sosyal medya uzmanlığına soyunarak bu iş hakkında pratik noktaları öğrenebilirsiniz.

Web dünyası çok geniş bir dünya olduğu için webmaster kategorisinin de alt kategorileri bulunduğunu hep düşünün. Örneğin sosyal medya uzmanı olmak istiyorsanız bu alanda donanım sahibi olmalı, internet sitelerinde yazarlık yapmak istiyorsanız kaliteli içerikler yazabilmeli, kodlama yapmak istiyorsanız bunun derslerini almalı, SEO uzmanı olmak için de yine yoğun bir uğraş vermelisiniz.

Sonuç itibariyle internet üzerinde hobi olarak yazıp çizmeniz dahi webmaster olduğunuzu gösterir fakat asıl önemli olan iyi bir webmaster olup olamadığınızdır. Yaptığınız iş konusunda uzman olduğunuz zaman o halde gerçek bir webmaster olduğunuzu varsayabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

E-postanız herkese açık olarak paylaşılmaz. İsim ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değildir. Yazdığınız yorum ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmez.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu