Teknoloji HaberleriDonanım

Arızalanma konusunda SSD’lerin HDD’lerden geri kalmadığı ortaya çıktı

SSD ve HDD donanımlarıyla ilgili yapılan yeni bir araştırma, SSD donanımlarının sanıldığı kadar masum olmadığını gösteriyor. Araştırmaya göre SSD'ler de zamanla neredeyse HDD'ler kadar arıza veriyor.

SSD ve HDD birimleri kullanıcılar için belki de en kritik donanım parçaları olup, bunun nedeni verileri içerisinde barındırmalarıdır. Bir HDD veya SSD aygıtının bozulması durumunda içerisinde yer alan verilerin de kaybedilme sorunu oluşacağı için kullanıcıların epey dikkatli olması gerekiyor.

Backblaze, SSD arıza oranlarının neredeyse sabit disk sürücüler (HDD’ler) kadar yüksek olduğunu gösteren yeni bir rapor yayınlayarak dikkat çekti. Yapılan araştırma SMART istatistikleri, kayıt okuma hatası oranı, SSD aşınma seviyesi, açılış saatleri, toplam program hatası sayısı ve daha fazla veriyi kapsamakta olup, araştırmanın sonuçlarına göre SSD aygıtları da zamanla neredeyse HDD kadar fazla arıza çıkarabiliyor.

Araştırma sonucunda yayınlanan tabloda 2013’ten başlayan SSD ve HDD arıza oranları gösterildi. Paylaşılan tabloya göre HDD’lerin SSD’lerden daha yüksek arıza oranına sahip olduğu görülüyor. Bu bağlamda SSD aygıtlarının HDD modellerine nazaran daha sağlam olduğu söylenebilir ancak bu 2013 yılından itibaren 2018 yılına kadar olan dönem için geçerli. 2018 yılından itibaren yine aynı donanımlar göz önüne alınarak sabit disk sağlığıyla ilgili paylaşılan verilere göre SSD’ler, %1,38’e kıyasla yıllık %1,05’lik bir arıza oranıyla aslında sabit disklerin pek de gerisinde değil. Yani SSD’ler ilk yıllarında her ne kadar HDD donanımlarına göre daha zor bozulsada zaman içerisinde HDD aygıtları ile neredeyse aynı seviyeye geliyor. 2013 yılından 2018 yılına kadar ki dönemde SSD’ler çok daha nadir bozulurken, 2018 – 2020 yılları arasında sürücü yaşının da etkisiyle SSD ve HDD donanımları hemen hemen aynı arıza verme oranına sahip.

Öte yandan araştırmalar kapsamında hangi model ve marka SSD aygıtlarının kullanıldığını bilmemekteyiz. Bu yüzden kesin bir varsayımda bulunmak da mümkün değil.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

E-postanız herkese açık olarak paylaşılmaz. İsim ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değildir. Yazdığınız yorum ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmez.

İlgili Yazılar

Başa dön tuşu