PC

Bilgisayar Virüsleri Nasıl Temizlenir? Bilgisayar Virüsü Temizliği

Virüs nasıl bulaşır? Nasıl temizlenir? Bilgisayar virüsü temizliği, virüsler hakkında detaylı bilgi sahibi olun!

Bilgisayarınızda virüs bulunduğuna yönelik işaretler varsa ve virüs temizliği yapmak istiyorsanız ” Bilgisayar virüsleri nasıl temizlenir? ” başlıklı yazımız size fayda sağlayacaktır. Bu konudaki soru işaretini gideriyor, bilgisayarlarda nasıl virüs temizliği yapılabileceği konusunda yöntemlerle anlatımda bulunuyoruz.

Nerden geliyor bu bilgisayar virüsleri?

Bilgisayara virüs bulaşmasına neden olan en büyük etken internet olup internet üzerinde yapılan gezintiler ve indirmeler nedeniyle bilgisayar kısa bir süre içerisinde virüsle tanışabilmektedir.  Elbette yalnızca internet buna neden olmaz. Örneğin bilgisayara takmış olduğunuz bir flaş bellek içerisinde yer alan dosya da bilgisayarınıza virüs bulaşmasına sebep olabilir. Bunun gibi pek çok örnek sıralanabilir ancak büyük çoğunluk internet bağlantısından kaynaklanmaktadır.  Açılmaması gereken bir mailin açılmasıyla virüs bulaşması veya indirilmemesi gereken bir dosyanın indirilmesiyle virüs bulaşması sıklıkla görülen bir olaydır.

Bir bilgisayar eğer güçlü bir antivirüs programına sahip değilse en yeni işletim sistemine bile bir günde virüs bulaşabilir. Dolayısıyla bilgisayarınızı koruyabilmek için virüslere karşı önlem almanız ve bir virüs bulaştıysa en kısa sürede temizlemeye çalışmanız gerekmektedir.

Bilgisayar virüsü nasıl temizlenir?

Virüs temizleme yöntemleri:

Antivirüs programı bulunmalı !

  • Bilgisayarınızda yer alan virüsü temizleyebilmek için iyi bir antivirüs programı indirmeniz ve tarama yapmanız gerekiyor. Virüs taraması yaparken Tam Tarama modunu kullanın. Tam Tarama modu, sistemde yer alan tüm dosyaların tepeden tırnağa taranması anlamına gelmektedir ve bu doğrultuda önem arz etmektedir. Çoğu kullanıcı genelde hızlı tarama modunu kullanmakta olsada bu yanlıştır. Hızlı tarama modu sistemi tamamen taramayıp sadece yüzeysel bir virüs taraması yapmaktadır. Bu çoğu zaman kullanıcının işine yaramaz ve derinlemesine bir virüs taraması olmadan virüslerin etkisiz hale getirilmesi mümkün olamaz.

Güvenli Mod

  • Güvenli mod kullanarak virüs temizleme işlerinde bulunmanız uygulanabilecek en etkili yöntemlerden biridir. Bu yöntem özellikle ilk yöntemde bahsettiğimiz antivirüs yazılımına erişilemediği durumlarda da kullanılabilir. Güvenli Mod üzerinden sistemi çalıştırarak zararlı yazılım temizliği yapabilmek mümkündür. Özellikle pek çok virüs dosyaları kayıt klasöründe depolamakta olup bu klasör talimat veritabanı gibi davranmakta ve işletim sisteminde bilgisayarınızdaki programlar hakkında önemli bilgiler vermektedir. Dolayısıyla güvenli mod yöntemi bu doğrultuda işe yarayabilir.

Program Kaldırma

  • Bilgisayarınızda bulunan uygulamalarda bir gariplik olduğunu düşünüyorsanız sisteminizin Program Ekle veya Kaldır bölümüne girerek oradan yeni yüklenen programlar olup olmadığını, bu programların sizin bilginiz dışında yüklenip yüklenmediğini irdeleyin. Bilgisayarınıza kendiniz yüklemediğiniz ve güvenilirliliği konusunda emin olmadığınız tüm programları bilgisayarınızdan silin.

Sıfırlama  veya Format

  • Eğer tehlike daha büyükse geniş çaplı bir sıfırlama işlemi yapmanız gerekebilir. Öte yandan format, bilgisayara bulaşan virüslerden kurtulmak konusunda en kesin çözümdür ancak bu noktada verileri kaybetme sorunu da kendisini göstermektedir. Virüs nedeniyle kolayca yedekleme yapabilmek de mümkün olmamakta olup yedekleme işlemi daha meşakkatli olacaktır. Her şeye rağmen virüs tüm bilgisayarı ele geçirmemişse çoğu zaman tam bir yedeklemeye gerek kalmaksızın tek diskin biçimlendirildiği ufak bir format işlemiyle virüslerden kurtulabilirsiniz.

Kontrollü Kullanım

Bilgisayarınızda bulunan virüsler, genellikle kullanım alışkanlıklarınızla ilgili olarak bulaşır. Dolayısıyla bilgisayarınıza virüs bulaştıktan sonra temizleme yaptığınızda tekrar aynı şekilde kullanırsanız kısa süre içerisinde yine virüs problemleri kendisini gösterecektir ve bu can sıkıcı bir hal alacaktır. Virüslerden korunabilmek için sisteme format attıktan sonra iyi bir antivirüs programı kurmak yapılacak ilk iş olmalıdır.  İndirme yaparken kaynağa dikkat edilmeli, güvenilir olmayan kaynaklardan dosya indirme yapılmamalıdır. Aynı zamanda güvenilir internet siteleri ziyaret edilmelidir. Bazen popüler olan internet sitelerinde bile virüs olabilmektedir. Bu gibi durumlarda özellikle antivirüs programınızdan gelecek olan bildirimlere pür dikkat kesilmek gerekir.

Sisteminizde mail hesabı kayıtlıysa mail hesabınıza girdiğiniz zaman Gereksiz kutusuna düşen mailleri çok gerekmedikçe açmayınız. Mail görüntülemesi yaparken özellikle güvenmediğiniz kaynaktan mail geldiği zaman maili direkt olarak açmamaya , önce kaynağı ile ilgili araştırma yapmaya özen gösterin. O an işiniz dolayısıyla acilen o maili açmak durumundaysanız da maili kontrollü bir şekilde açın. Bundan kastımız mail içerisinde yer alan bir ekin açılmamasını sağlamak, mailin resim ve url gibi ek materyallerinin açılmasını engelleyerek kısıtlı görünüm itibariyle görüntülemektir. Bu noktada kullandığınız mail servisinin sağladığı koruma önlemleri de öne çıkmakta ve önem kazanmaktadır.

Güncelleme: Yazımız ile ilgili olarak bir video da hazırladık ve videoda ek bazı konulara da değindik. Hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

E-postanız herkese açık olarak paylaşılmaz. İsim ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değildir. Yazdığınız yorum ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmez.

İlgili Yazılar

Başa dön tuşu