Teknoloji HaberleriYazılım

Clubhouse nedir ? Kısa sürede gelen şöhretle dikkat çekti

Clubhouse nedir ve nasıl böyle popüler oldu? Clubhouse yazılımı hakkında enteresan gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Uygulama App Store'da popüler oldu.

Meydana gelen korona virüsü pandemisi nedeniyle pek çok uygulamanın türediğini ve bunlar arasından özellikle bazılarının son derece popüler bir hale geldiğini söyleyebiliriz. Clubhouse uygulaması da 2020 yılında pandemi döneminden sonra çıkışını gerçekleştiren bir mobil ugyulama oldu ve kısa sürede epey sevildi. Peki Club House nedir, nasıl kullanılır? Club House’a nasıl üye olunur ve davetiye zorunlu mu? İşte Clubhouse hakkında tüm bilmeniz gerekenler…

Clubhouse Nedir ?

Covid-19 salgınının ilk aylarında kurulan, Nisan 2020 tarihinde kullanıma sunulan, çeşitli konularda konuşmalar, müzik, performanslar, politik tartışmalar, ağ oluşturma ve daha fazlasına sahip sanal odaları içerisinde barındıran, davetiye sistemine sahip olan bir mobil uygulamadır. Clubhouse uygulamasındaki pek çok kulüpten bazı örnekler: Startup Club, Fit, Black Wealth Matters, Leadership Rebvented, Music & Technology, Dear Young Queen, Health Is Wealth, Designkinds the Multi Creatives, NBA Fan Club gibi sıralanabilmekte olup Clubhouse yazılımı her geçen gün daha fazla kullanıcıya ulaşmaktadır.

Değeri 100 milyon dolardan fazla

Aralık 2020 verilerine göre Clubhouse mobil yazılımının piyasa değeri 100 milyon doların üzerinde bulunuyor. Uygulamanın daha çıkar çıkmaz nasıl bu kadar büyük bir değere kavuştuğu merak ediliyor. Elon Musk , Mark Zuckerberg gibi teknoloji dünyasından ünlü simaların kullanması ve aynı zamanda uygulamanın bir davetiye sistemine sahip olması yeterli cevabı veriyor gibi gözüküyor. Davetiye sistemi bulunan uygulama bu noktada kullanıcılar için bir merak unsuruna neden oluyor.

Gerçek zamanlı sesli iletişim kuruluyor

Clubhouse sosyal ağ uygulamasının en önemli farklarından birisi gerçek zamanlı olarak sesli bir şekilde iletişim kurulması ve önlemlerin sıkı olması sayesinde görüşme parantez içerisinde mahremiyetinin korunması olarak öne çıkıyor. Uygulamada herhangi bir metin, görsel veya video yer almıyor. Sadece sesli iletişime dayanıyor. Bu durum Clubhouse uygulamasını tartışmaların olduğu daha farklı bir sosyal ağ platformu haline getiriyor. Clubhouse uygulamasının ülkemizde de son derece popüler bir hale geldiği bilinmekte olup bunun birinci etkeni olarak siyasi tartışmalar gösteriliyor. İnsanların Clubhouse içerisinde özgür bir biçimde siyaset tartışmalarına girdiği düşünülüyor.

Clubhouse içerisinde sohbet odaları bulunmakta olup sohbet odaları içerisindeki iletişim kayıt altına alınamıyor. Böylece bir kişinin aleyhine kullanılması engellenmiş oluyor. Yine de elbette bu konuda kullanıcıların aklında bazı soru işaretleri kalabilir. Netice itibariyle teknoloji dünyasında herhangi bir şeyin , özellikle de gizlilik konusundaki bir şeyin garanti altında olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Kaldı ki uygulamanın yaşanabilecek bazı özel durumlarla ilgili olarak soruşturmalara destek olmak maksadıyla tüm konuşmaları kısa süreliğine de olsa kayıt altına aldığını belirtelim. Yani Clubhouse üzerinde yaptığınız bir konuşmanın asla karşınıza çıkmayacağını düşünmeniz iyimserlik olur.

App Store’da 8 milyon kez indirildi

Yapılan araştırmalara göre Clubhouse yazılımı App Store platformu üzerinde 8 milyondan fazla kez indirildi ve böylece büyük bir başarıya imza attı. Bu da Clubhouse uygulamasını bir anda ne kadar büyüdüğünü gösteren bir bilgi oldu.

Çin’de yasak

Clubhouse uygulamasının davetiyeli bir sisteme sahip olması yani uygulamayı kullanabilmek için bir başka uygulama kullanıcısının davetiyesine ihtiyaç duyuyor olmanız ve aynı zamanda gizlilik kıstası ile ön plana çıkan bir yazılım olması onun bazı ülkeler tarafından engellenmesine yol açtı. Bu ülkelerin başında daha önce pek çok farklı ünlü sosyal medya platformunu da engelleyen Çin geliyor.

Clubhouse şu an davetiye sistemine sahip ve Android işletim sistemli cihazlar üzerinde kullanılamıyor ve bu durum da onu enteresan bir uygulama yapıyor. Eğer Android üzerinde aktif olursa ve tüm kullanıcılara açık duruma gelirse daha yoğun bir kullanıcı kitlesine ulaşacağı aşikar. Ancak belki de uygulama bu doğrultuda farklı bir strateji izliyor olabilir. Öte yandan şu an 1.5 milyon kullanıcıya sahip olan Facebook’un bile ilk zamanlarında ABD’de küçük bir üniversiteli çevreyle yola çıktığını, aynı şekilde Gmail platformunun da bir zamanlar yalnızca davetiye sistemi ile kullanılabildiğini belirtmek gerekiyor. Belki Clubhouse uygulaması da bu yoldan gidebilir.

Kullanıcı sınırı

Clubhouse uygulaması sesli iletişimin hüküm sürdüğü bir yazılım olmasına karşın oluşturulan bir oda 5 bin katılımcıya kadar açılabilmekte. Bu durum çok popüler isimlerin konuşmacı olarak yer aldığı odalara da katılabilme ihtimalinizi güçlendiriyor.

Netice itibariyle Clubhouse uygulaması bir hayli iddialı görünen bir sosyal ağ uygulaması olup ilerleyen süreçte daha da fazla kullanıcı tarafından kullanılarak iyice yaygın bir hale gelecek gibi gözüküyor.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

E-postanız herkese açık olarak paylaşılmaz. İsim ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değildir. Yazdığınız yorum ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmez.

İlgili Yazılar

Başa dön tuşu