Genel

Dünyada Ne Kadar Karınca Var?

Dünyada ne kadar karınca var?

Yapılan son araştırmalar dünyadaki karınca sayısının ne kadar fazla olduğunu gösteriyor. Elbette kesin bir sonuç veremeyen araştırmaların sonucunda öngörü olarak dünyada 20 katrilyon kadar karınca yer alıyor.

Dünyanın nüfusunun 8 milyar kadar olduğu bilinmekte olup, dünya üzerindeki karınca sayısı göz önüne alındığında her bir kişiye karşılık 2.5 milyon karınca bulunuyor. Dünyadaki tüm karıncaların 12 megatonluk toplam ağrılığa sahip olduğu düşünülmekte olup, bu bağlamda karıncaların dünya üzerinde tüm memeli ve hayvanların toplamından daha fazla ağırlık yaptığını söyleyebiliriz.

Hemen hemen her kıtada ve her türlü ortamda yer almayı başarabilen karıncalar, en fazla tropikal ve sutropikal yerlerde yer alıyor. Tüneller açarak toprağı havalandırıp tohumların filizlenmeleri adına toprak altına girmelerine imkan tanımakta olan karıncalar bunun yanında ölü bitkilerin toprağa karışması konusunda büyük bir katkıya sahiptir. Tüm bu özellikleri ve daha fazlası ile dünyamız için oldukça yararlı olan canlılardan biri olarak biliniyor. Ancak gerek böcek ilaçlarının kullanılması gerekse doğaya zarar veren iklim değişikliği gibi durumlar karıncaların hayatını tehdit ediyor.

Bilim insanları bundan üç yıl önce büyük çaplı bir araştırma yapmış ve araştırmanın sonucunda böcek türlerinin %40’dan fazlasının nesillerinin tükenebileceğini duyurmuştu. Karınca ve diğer böceklerin yok olması , insanlar için yaşanabilir bir dünyanın kalmamasına neden olacaktır. Tüm bu nedenlerle insanların karıncalara ve doğaya karşı saygılı olması gerekir.

Bu kadar karınca ne ile beslenmektedir?

Karıncaların yiyecekleri hem bitki hem de hayvan maddelerinden oluşur. Formica cinsinden de dahil olmak üzere bazı türler genellikle diğer karıncaların veya kendi türlerinin yumurtalarını ve larvalarını yerler. Bazı türler bitkilerin sıvı salgılarını yer. Bal karıncaları (Camponotinae, Dolichoderinae), bazı yaprak bitleri tarafından salgılanan sindirimin bir yan ürünü olan Honeydew’i yemektedir

Karıncalar antenleriyle yaprak bitinin karnını hafifçe okşayarak sıvıyı elde etmektedir. Bazı cinsler (leptotoraks) bir yaprağın yüzeyine düşen bal özünü yemektedir. Arjantin karıncası (Iridomyrmex humilis) ve ateş karınca da honeydew olarak adlandırılır. Hasat karıncaları (Messor, Pogonomyrmex) yuvada çim, tohum veya meyveler depolarken Güney Amerika cinsinin karıncaları, yuvalarında yetiştirdikleri sadece mantarlar ile beslenmektedir.

Karıncaların sosyal davranışı, bal arılarıyla birlikte, böcek dünyasındaki en karmaşık davranış olarak kabul edilmektedir. Birçok tür olan köle karıncaları, diğer türlerin karıncalarını “köleleştirmek” için çeşitli yöntemlere sahiptir. Örneğin, Afrika’nın Bothriomyrmex Decapitans Kraliçesi, tapinoma karıncaları tarafından yuvalarına sürüklenmesine izin veriyor. Daha sonra tapinoma kraliçesinin başını ısırır ve “köleleştirilmiş” tapinoma işçileri tarafından bakılan kendi yumurtalarını döşemeye başlar. Köle yapım karınca işçileri protomognathus americanus, temnotoraks karıncalarının yuvalarını baskın düzenliyor ve ikincisinin pupalarını çalıyor.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

E-postanız herkese açık olarak paylaşılmaz. İsim ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değildir. Yazdığınız yorum ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmez.

Başa dön tuşu