Oyun İncelemeleri

Mafia 3 İnceleme ( Sürekli Aynı Şeyler )

Mafia 3, 1968 yılının New Bordeaux’unda, hayatında aile olarak tanımlayabileceği siyahi mafyasının vahşice öldürülmesi üzerine bunun ardındaki İtalyan Mafyası’ndan intikam almak için yemin eden bir yetim Vietnam gazisi Lincoln Clay’in maceralarını konu ediniyor.

Mafia 3 içerisinde serinin önceki karakterlerimizden biri yerine Lincoln Clay isimli yeni bir siyahi karakteri yönetiyoruz. Yine de ana karakterimiz ile Mafia 2 ile alakalı karakterler ve olay örgüleriyle ilgili bilgi edinme şansımız oluyor. Hatta oyun içerisinde Mafia 2 ana karakterimiz Vito Scaletta da bulunuyor.

Öncelikle Mafia 3’ün yapım aşamasının epey sıkıntılı bir süreçten ibaret olduğunu belirtmek gerekiyor. Çünkü bu oyunu Mafia 1 ve 2’nin geliştiricisi geliştirmedi. İlk iki oyunun geliştiricisi üçüncü oyunu uzun süre boyunca bir türlü yapmaya başlayamayınca müdahale edildi ve proje Hangar 13’ün eline teslim edildi. Hangar, Mafia serisine saygı duyarak ilk iki oyun çerçevesinde bir oyun geliştirmeye çalıştı ancak olmadı.

Hikaye

Mafia serisinin en güçlü kozu hikayedir. Mafia oynayan çoğu oyuncunun oyunu açık dünya unsurları için oynadığını düşünmüyorum. Zaten Mafia’nın ilk iki oyununda da pek açık dünya unsuru yoktu doğrusu. Açık dünyayı sadece görevlerimizi yapabilmek için araç olarak yani araba sürmek için kullanıyorduk ve bu çoğu zaman bize yetiyordu. Sonuçta bu bir GTA olmak zorunda değildi.

Elbette Hangar 13 de ilk başlarda Mafia serisine sadık kalmayı, GTA ile yarışmamayı düşündü ancak öyle olmadı. Zaman içerisinde oyunun geliştirilme aşamasındayken açık dünya unsurlarını çok fazla içereceğine dair yetkililerce açıklama yapılıyordu ve bu durum pek çok oyuncuyu germeye başlamıştı bile. Mafia 3 piyasaya sürüldükten sonra ise açık dünyada aslına bakarsanız yapabileceğiniz yine neredeyse hiçbir şey yoktu. Ancak kısa sürede anlaşıldı ki aslında açık dünya unsurlarından amaç sürekli mekan basıp durarak aynı yöntemlerle ilerlemekmiş. Bu yapımcıya ne kadar eğlenceli geldi bilmiyoruz ancak son derece vasat bir deneyimdi. Aslına bakarsanız hikaye çok güzel başlamıştı. Başlangıçta hem bir aksiyonun içerisine dalıyorsunuz hem de gelişen olaylar nedeniyle şaşırıyor ve kızıyorsunuz. Böylece oyunun perçinlediği intikam hissiyatını gerçekten de alıyor ve ona göre bir havayla oynamaya başlıyorsunuz. Ancak daha sonra sürekli aynı şeyleri yaptığınızı farkediyorsunuz ve bir süre sonra sıkılıyorsunuz. Özellikle de ana hikaye görevleriyle birlikte yan görevleri de yapmaya çalışıyorsanız vay halinize.

Hikaye tarafında Mafia 2’deki ana karakterimiz Vito’ya yer verilmiş. Hatta Joe ile ilgili de önemli gelişmeler sunulmuş ancak bu hiç olmasaymış daha iyiymiş doğrusu. Çünkü Mafia 3 içerisindeki Vito Scaletta’nın tarz olarak Mafia 2’deki Vito ile alakası yok. Ya bu adam yaşlanmadan önce bir travma geçirdi ya da Hangar 13 Vito ile Mafia evrenini anlayamadı. Çünkü Vito Scalettta oyun boyunca sizi gaza getirmeye çalışmaktan, küfür etmekten ve odasında oturup eski o meşhur albümünü karıştırmaktan başka hiçbir şey yapmıyor. Kısacası Vito oyunda etkisiz eleman olmuş. Mafia 2’nin sonuyla alakalı da Mafia 3’te istediğiniz bilgileri edinebilmeniz de mümkün değil. Olay çok üzeri kapalı bir şekilde anlatılmış.

Oyunda bulunan yan görevler, üç ana yardımcımızın bize verdiği görevler olup, yan görevleri tamamladığımız zaman hangi çete liderine yardım ediyorsak o çete lideri bize kendisiyle ilgili bazı bilgiler veriyor. Örneğin Vito’nun vereceği yan görevleri yaparsak yan görevleri tamamladıktan sonra Joe ile ilgili bazı bilgiler veriyor.

Oyun üç farklı sonla hatta daha fazla sonla bitiyor. Bu bağlamda çeşitlilik katılması ve olabildiğince özgürlük tanınması iyi olmuş ancak eğer Mafia 4 çıkarsa ve yine Lincoln Clay, Vito gibi karakterler olursa nasıl bir yol izleneceği merak konusu.

Oynanış

Öncelikle oynanış tarafında optimizasyon sorunlarından kaynaklı önemli hataların bulunduğunu belirtmek gerekiyor. Akıcı ve sorunsuz bir oyun deneyimi beklememek gerekiyor. Aynı zamanda oynanış tarafında Mafia ismine yaraşır bir ağırlık bulunmuyor. İntikam hırsıyla yanıp tutuşan bir genç askerin büyük bir mafya ailesine kafa tutarak hepsini öldürmeye çalışmasını konu ediniyor. Bu süreçte oynanış tarafında sayısız mekana giriyorsunuz. Adeta mekan basma ustası oluyorsunuz. Hatta yetmiyor bazı mekanları tekrar basıyorsunuz. Şöyle ki; Önce öldürmek istediğiniz mafya liderine ulaşabilmek için mekanlarında maddi hasar çıkarmanız ve adamlarını öldürmeniz gerekiyor. Bunları yaptıktan sonra mafya liderinin açık vermesini bekliyorsunuz ve onun nerede olduğunu Donovan sayesinde öğrendiğiniz zaman gidip mekanını basıp onu öldürüyorsunuz. Oyun aslında çoğu kez bu şekilde ilerliyor. Üstelik öldürmek için gittiğiniz mekanlara daha önce hasar verebilmek için de gitmiş oluyorsunuz yani bir kez girdiğiniz bir mekana oyun sizi ana hikaye görevi gereği bir kez daha sokuyor ve bunu sürekli yaptığınız zaman bir süre sonra çok sıkıcı bir hale geliyor. Bunun açıkçası oynanış süresini uzatabilmek için yapıldığını düşünüyoruz ancak keşke yapılmasaymış.

Karakterimiz Lincoln Clay, birden fazla silahı, el bombasını, molotofu, ilginç bir sis bombasını,  C4 patlayıcıyı kullanabiliyor ve oyun genelinde istediğimiz an araç çağırarak mühimmat satın alabiliyoruz. Elimizde tedavi şırıngaları da bulunuyor ve bunları savaş alanında ölecekken kullandığımız zaman canımız anında tamamlanıyor. Hatta çelik yelek satın alıp mekanları o şekilde basabiliyoruz ve böylece ölme ihtimalimiz çok azalıyor. Aynı şekilde eğer yolda kaldıysak Burke sayesinde araç da çağırabilme imkanına hatta adam ihtiyacımız varsa Vito’dan destek isteme imkanına sahibiz. Ancak Vito’nun kendisi geliyor diye heyecanlanmayın. Vito’nun birkaç adamını arıyoruz ve onlar hemen olay yerinde belirip yardımımıza koşuyor. Açıkçası bu kötü bir özellik değil yani bir Mafia oyununda olduğunuzu size az çok hissettiriyor ancak çok alalede olması ve her en ufak ihtiyacınızı arama yaparak kolayca anında giderebilmeniz oyunun tadını biraz kaçırıyor çünkü oyun çok kolay hale geliyor. Örneğin peşinize ana görev gereği polisler takıldığında çoğu kez yardımcılarınızdan Burke’un adamlarını arayıp kendinizi hemen temize çıkarabiliyorsunuz. Bazen bir suç işlediğinizde etraftaki vatandaşlar sizi ihbar ediyor yani tanık olarak polisi arıyorlar. Bu gibi durumlarda da yine iletişim kanallarını kısa süreliğine keserek kolayca paçayı kurtarabiliyorsunuz. Elbette eğer isterseniz bu destek sistemini hiç kullanmayabilirsiniz.

Vuruş hissiyatı olarak kötü bir oyun değil ancak fazla basit çünkü yapay zeka basit ve mermi sıkıntısı çekmeniz çok zor. Bazen merminiz bitse bile etraftaki mühimmat raflarından veya öldürdüğünüz düşmanlardan hemencecik elde edebiliyor ve çatışmanıza kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Oysa Mafia 1 hatırlarsanız mermileri adeta hesap ederek kullanmanız gereken bir oyundu ve bu gerilim içerisindeki çatışma hissiyatı sizi perçinliyor, iyice havaya sokuyordu.

Mafia oyunlarında açıkçası kendinizi hiçbir zaman tam olarak güvende hissetmemeniz gerekir. Çünkü Mafia evreninde tekinsizlik vardır ve temelinde bu yatar. Bunu sadece Mafia video oyunu serisinde değil Godfather gibi başyapıtlarda da çok iyi görmüştük.  Bunu Mafia 1 ve Mafia 2 de bize çok iyi bir şekilde gösterdiler. Her an her şeyin olabildiğini gördük. Oysa Mafia 3 elimizi kolumuzu sallayarak her şeyi yapabildiğimiz, bunun sonucunda yalnızca peşimize bir iki araba dolusu adamın takıldığı ve bunları da yine yardım isteyerek kolayca alt edebildiğimiz, aldığımız ufak desteklerle koca bir Mafya imparatorluğunu kolayca çökertebildiğimiz bir oyun. Bir Mafia evreni oyunundan ziyade daha çok bir GTA oyunu gibi. Ama Mafia serisinin kemik kitlesinin bunu istemediğini biliyoruz.

Yapay zeka bir hayli zayıf ve isterseniz oyunu Mafia yapımından çok bir gizlilik aksiyon oyununa çevirebilmeniz son derece kolay. Bunu yapmanız için gereken tek şey düşmanları tek yakalayıp ıslık çalarak kendinize doğru çekmek ve gizlice öldürmek. Tamamen gizlice öldürerek ilerleyerek tüm mekanı ele geçirebilmeniz mümkün. Bu , gizlilik unsurlarını seven oyuncular için önemli bir artı gibi gözüksede genel Mafia tarzıyla çakışan bir durum. Öte yandan dilerseniz direkt olarak çatışmanın ortasına girebilirsiniz ancak yapay zekanın zayıflığı burada da kendisini belli ediyor. Gizli olarak ilerlemeye çalıştığınızda yapay zekanın tıpkı bir koyun gibi hareket etmesi, çatışmalarda da metronom gibi belli aralıklarla sürekli aynı noktadan başlarını çıkarmaları veya üzerinize doğru bilinçsizce koşturmaları onları kolayca indirmenizi sağlıyor. Bu hususun normal zorluk seviyesi için geçerli olduğunu, daha ileri zorluk seviyelerinde ise denemediğimizi altını çizerek belirtelim.

Oyunda bulunan yan görevleri yapmanız yardımcılarınızla olan ilişkilerinizin artmasını sağlıyor. Ele geçirdiğiniz mekanları ve şehirleri yardımcılarınızla paylaşmadığınızda isyan edebiliyorlar ve bu durumda birbirinize savaş açabiliyorsunuz. Örneğin isterseniz Vito’nun mekanını basabiliyorsunuz.

Mafia 3’teki Peder James ve Donovan karakterleri hem hikaye hem oynanış tarafında oldukça etkili ve bizim baş yardımcılarımız gibiler. Ancak ikisi olaya çok daha farklı pencerelerden bakacak ve ana karakterimizi zaman zaman ikilem içerisine sokacaklar. Ancak oyun genelinde Donovan ile birlikte plan yaptığımızı, Donovan’ın bize rakiplerimiz ile ilgili sürekli olarak bilgi akışı sağladığını belirtelim. Böylece Lincoln Clay sürekli olarak çevresinde olan bitenden haberdar olup düşmanlarına karşı ona göre hareket edebiliyor.

Grafikler ve Ses

Güçlü grafiklere ve daha geniş bir şehre sahip olan oyunda, New Bordeux şehrinde pek çok mekana girip çıkabiliyorsunuz ancak bu mekanlar genellikle çete kontrolündeki mekanlar veyahut sizin orada olmanızdan memnun olmayan kafe işletmeleri oluyor. Giysilerinizi değiştirme imkanı bile oyun çıktıktan bir süre sonra gelen DLC’ler ile anca sağlanabilmiş.

Grafikleri yükseğe aldığınızda oyun gerçekten de bilgisayarınızı epey zorlayıcı bir hale geliyor. Oyunu iyi grafiklerde oynayabilmek için güçlü bir bilgisayarınız olması gerekiyor ki bu normal bir durum ancak optimizasyon problemleri nedeniyle olması gerekenden daha az performans alıyorsunuz. Mafia 3’te bulunan bazı grafiksel hatalar da geliştirilme aşamasındaki bazı problemlerden kaynaklanıyor.

Oyun içerisindeki sesler ve müzikler sizi havaya sokmayı başarıyor ancak eski Mafia oyunlarındaki ağırlığı beklerseniz hayal kırıklığına uğrarsınız.

Kıssadan Hisse

Mafia 3 genel itibariyle hayal kırıklıklarıyla dolu, bize göre Mafia oyununa yakışmayacak bir yapım. Eğer hikaye tarafında bağımsız olarak aksiyon üzerine kurulu tamamen farklı bir çete savaşı oyunu olarak duyurulsaydı iyi bir oyun olarak nitelendirilebilirdi ancak Mafia bu değil doğrusu. Bu sebeple oyuna verdiğimiz puan düşük kalacak.

TTC Puanı: 5.4 / 10

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

E-postanız herkese açık olarak paylaşılmaz. İsim ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değildir. Yazdığınız yorum ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmez.

Başa dön tuşu