Donanım İncelemeleriİncelemeler ve Karşılaştırmalar

Nintendo Switch İnceleme

Nintendo Switch inceleme makalemiz ile ‘Nintendo Switch nedir ne değildir?’ sorusuna cevap arıyor, ürünün özelliklerini, artı ve eksilerini inceliyoruz.

Türkiye’de pek popüler olmadığı için ilk olarak Nintendo Switch’in ne olduğunu bir açıklayalım: Nintendo tarafından 3 Mart 2017 tarihinde 300 Euro, 300 Dolar rakamlarından satışa çıkarılan bir oyun konsoludur.  Türkiye’de şu an piyasası 2000 TL civarındadır. El konsolu olarak lanse edilebilecek olan Switch, aynı zamanda tıpkı PlayStation konsolu gibi televizyondan da oynanabilir.

Nintendo Switch görünüş olarak tablete çok benzemektedir. Aşağıda yalın haldeki görüntüsü vardır:

Fotoğrafta gördğünüz gibi turkuaz ve turuncu renklerinde (Renkler değişkenlik gösterebilir) eğlence kontrolleri vardır. Bu kontroller oyunu iki kişi oynamanıza yaramaktadır. Arkadaşınızla beraber eğlenmek istiyorsanız iki kişilik bir oyun açıp kontroller ile keyfini çıkarabilirsiniz. Öte yandan  bu kontrolleri isterseniz ana ekranın yan tarafına takarak el konsolu olarak da oynayabilirsiniz.

Mesela şu şekilde:

Kontrollerin nasıl takılıp çıkarıldığına dair bir görüntü:

Öte yandan eğer televizyonunuza veya HDMI girişli monitörünüze takıp o şekilde oynamak isterseniz de oynayabilirsiniz. Normalde cihazın çözünürlüğü HD ancak HDMI kablo aparatı ile görüntüyü aktardığınız platform müsait ise Full HD olarak oynayabilirsiniz. Bunun için özel bir kılıfı vardır. İşte kılıfa dair görüntü:

Bağlantılarını sol alt köşede görmektesiniz. Cihazın ortasında da aralık bulunuyor. İşte o aralığa Nintendo Switch cihazımızı yerleştiriyoruz. Şu şekilde:

HDMI bağlantısını yapıp cihazı görüntüdeki gibi kılıfına yerleştirdikten sonra oyun saniyeler içinde bağlantıyı yaptığınız monitörünüze veya televizyonunuza aktarılıyor. Oynamaya o şekilde devam ediyorsunuz. Yanlarında bulunan eğlence kontrollerini de tabiki çıkarabiliyorsunuz. Televizyondan oynamak için onların orda kalması gerekmiyor. Zaten oyunu oynayabilmeniz için de onlara ihtiyacınız var.

Nintendo Switch cihazını iki elle tutabilecekleri büyük bir gamepad ile oynamak isteyenler için kutunun içerisinde şöyle bir aparat da sunulmaktadır:

Aparatı kullanabilmek için sol ve sağ tarafına eğlence kontrollerimizi takıyoruz. Şu şekilde:

Taktıktan sonraki görüntüsü:

 

 

 

 

 

 

 

Gamepad ele güzel oturuyor. Oldukça sade bir tasarıma sahip ve screenshoot alabileceğiniz ufak düğmesi bulunuyor.

Eğlence kontrollerini ve tabiki Nintendo Switch cihazınızı bir süre sonra şarj etmeniz gerekiyor. Şarj süresi ortalama 3 saat olmakla birlikte şarjın dayanıklılığı oyundan oyuna değişiklik gösteriyor. Şarj performansı konusunda cihaz biraz zayıf gözüksede kullanıcının ihtiyacı olan çözümlemeyi sunmayı başarıyor.

Nintendo Switch cihazınız ile birlikte şarj aparatları da sunuluyor. Ürünün Wifi bağlantısı da bulunuyor fakat sinyali algılayabilme yetisi zayıf.

Ürünü elde oynarken televizyona aktarmanız basit olduğu kadar oldukça da hızlı. Saniyeler içinde televizyona görüntüyü düşürebilir ve yine saniyeler içerisinde tekrar el konsolu haline döndürebilirsiniz. Bu, ürünün en pratik özelliklerinden biri.

Aslında yukarıdaki görselleri incelemeniz dahi ne kadar pratik, kafa yorularak hazırlanmış bir ürün olduğunu anlamaya yeterli. Hem el konsolu olarak hem televizyon ile beraber kullanılabilmesi hem de arkadaşınız ile beraber oynayabilmeniz için harika çözümlemeler sunuyor. Bunları son derece pratik bir şekilde yapmanızı sağlıyor.

Ürünün arkası: 

Nintendo Switch, yapı itibariyle oyun kartuşları ile çalışıyor. Eğer PlayStation ve PC oyuncusuysanız bu durum garibinize gidecektir. Oyunlar CD veya DVD’de değil ufak kartuşlarda satılıyor. Mesela bunlara bir örnek.

Fotoğraftaki minicik kartuşun içerisinde 2017’nin en iyi oyunu seçilen Zelda bulunuyor.

Nintendo Switch şu an hali hazırda 32 GB’a kadar oyun kartuşları kullanıyor. Bu bile aslında pek çok AAA oyunun bu konsolda kullanılamayacağı anlamına geliyor. Konsolun üretiliş amacı da aslına bakarsanız AAA oyunlarını çalıştırmak değil. Nintendo, daha çok çizgi film gibi grafiklere sahip, oynanış açısından kendisini sevdiren oyunların evidir.

Atari zamanından kalma oyunları iki kişi oynamanın verdiği sıcaklığın farkında olan Nintendo, hem arkadaşlarınızla beraber oynayabileceğiniz hem de tek başınızayken oynanış açısından iddialı nostalji kokan oyunlardan yararlanabileceğiniz bir platform ortaya koymak istemiş. Bu açıdan AAA tabanlı oyun konsolları ile karşılaştırmak yanlış olacaktır.

Nintendo Switch içerisinde çok sade tasarıma sahip bir sanal mağaza vardır. Bu mağaza üzerinde sadece ufak bir sol menü ve sade bir arkaplan vardır. Sol menüde yer alanlar; Son çıkan oyunlar listesi, çıkmasına az kalan oyunlar listesi ve oyun etkinleştirmek için kod girme seçeneği…

Kıssadan Hisse:

Çok pratik ve kalite kokan bir konsol. Farklı olması ve aynı zamanda yılın en iyi oyununun bu konsol üzerinden oynanıyor oluşu kendisini daha da değerli kıldı. AAA oyunlarından ziyade daha farklı oyunları oynamayı sevenler, arkadaşlarıyla beraber veya tek başınayken istediği mekanda kolayca oyun oynamak isteyenler için tercih edilebilecek bir konsol olmuş. Şarjının çabuk bitmesi ve Wifi algılama gücünün zayıf olması öne çıkan eskileri olarak gösterilebilir.

Nintendo Switch Özellikleri

6.2 inç HD ekran

32 GB dahili alan + microSDXC desteği

NVIDIA Tegra işlemci

6 saate kadar oyun oynama

USB Type-C şarj

4310 mAh batarya

Sterero output mikrofon çıkışı

Stereo hoparlör

PCM 5.1 ch ses

Wireless LAN

Bluetooth 4.1

Hibrit yapı

Kontroller takılıyken 398 Gram

(Takılı değilken 297 Gram ağırlık)

102mm x 239mm x 13.9mm boyutunda

(Kontroller takılıyken)

 

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

E-postanız herkese açık olarak paylaşılmaz. İsim ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değildir. Yazdığınız yorum ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmez.

İlgili Yazılar

Başa dön tuşu