Genel

Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Sınırı Ne Kadar? 2022

Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Sınırı Ne Kadar Oldu?

Tüketicilerin satın aldığı bir ürünle ilgili olarak mağduriyet yaşamaları sebebiyle satıcı ve üreticilerle iletişime geçip mağduriyeti gideremediği hususlarda Tüketici Hakem Heyeti devreye girebiliyor. Ancak bununla ilgili olarak da bazı sınırlamalar bulunuyor.

Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru için parasal bir sınır bulunmakta olup bu sınır 15.430 TL olarak belirlenmişti. 15.430 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapılarak kolayca uyuşmazlığın çözülmesi mümkün oluyor ve mahkemeye başvurmak gerekmiyordu. Ancak 15.430 TL enflasyon nedeniyle artık oldukça az kalıyor zira pek çok telefonun bile bu fiyatın çok üzerinde olduğunu biliyoruz.

Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Sınırı Artırıldı

Tüketici Hakem Heyeti başvuru sınırına yönelik alınan yeni karar 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak. Parasal sınır 30.000 TL’ye yükseltilirken 1 Ekim 2022’den sonraki uyuşmazlıklar hususunda 30.000 TL’ye kadar Tüketimi Hakem Heyetine başvuru sağlanabilecek. Böylece tüketiciler 30.000 TL’ye kadarlık bir hizmet veya mal için mahkeme sürecini beklemek durumunda kalmadan ücretsiz olarak hakkını arayabilmekte olacak.

Miktar yetersiz mi?

Parasal sınır her ne kadar iki katına çıkmış durumda olsada güncel amiral gemisi akıllı telefonların fiyatlarının son zamlarla beraber 30.000 TL’nin de üzerine çıkmış olduğunu söyleyebiliriz. Mesela iPhone 14 Pro, Samsung Galaxy S22 Ultra, Galaxy Z Fold4 gibi modelle le ilgili anlaşmazlıklarda yeni yapılan düzenlemeyle bile Tüketici Hakem Heyetine başvurmak mümkün değil.

Yapılan bir düzenleme de eksik evraklarla ilgili olup, zorunlu bilgilerde eksiklik veya tutarsızlık var ise tüketici hakem heyeti direkt olarak ret vermek yerine süre verecek. 7 günlük süre verilerek başvuru sahibine bir şans tanınacak.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

E-postanız herkese açık olarak paylaşılmaz. İsim ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değildir. Yazdığınız yorum ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmez.

Başa dön tuşu