Teknoloji HaberleriGüvenlik

Yandex Arama Algoritmasının Unsurları Sızdırıldı

Arama motorlarından Yandex büyük bir veri sızıntısı ile karşı karşıya kaldı. 1922 arama sıralaması faktörünün internete sızdırıldığı öğrenildi.

Yandex’te veri sızıntısı skandalı meydana geldi. Eski bir Yandex çalışanı, içerisinde 1922 arama sıralaması faktörünün de yer aldığı birçok Yandex ürününe ait kaynak kodları yayınladı. 44.7 GB büyüklüğündeki dosya; Yandex arama, Yandex haritalar, Alice (yapay zeka asistanı), Yandex taksi, Yandex Direct (reklam hizmeti), Yandex mail, Yandex disk, Yandex market, Yandex seyehat, Yandex 360, Yandex Pay ve Yandex Metrika ürünlerine ait kaynak kodlarını gösterdi.

Dünyanın en çok pazar payına sahip dördüncü arama motoru olarak bilinmekte olan Yandex’in kullanmış olduğu arama sıralaması faktörleri Google gibi arama motorlarının teknolojik açıdan nasıl çalıştığını gözler önüne sermekte olup sızdırılan bilgilere yalnızca Yandex yönünden de bakmamak gerekmekte çünkü Yandex tarafından kullanılan sıralama faktörler arama devi olan Google’ın internet sitelerini nasıl sıraladığına da ışık tutmaktadır Yandex’te birçok eski Google çalışanının yer aldığını da es geçmemek gererek. Ancak bu, sızdırılan sıralama faktörlerinin birebir Google için geçerli olduğu anlamına da gelmemektedir.

Yazılım geliştiricileri ve SEO uzmanları, sızdırılan kodları analiz etmeye devam etmekteler. Şu ana kadar yapılan incelemeler neticesinde sonucu ortaya çıkan sıralama faktörlerinin bazılarının bağlantıların yaşı, tıklama oranları, sayfaların yanıt durumu v.b. olduğu tespit edildi.

Yandex’in sıralama faktörlerinin bazıları liste halinde şu şekilde:

  • Bağlantıların yaşı (Daha eski bağlantılar olup olmadığı hususu)
  • Tıklama oranı, hemen çıkma oranı ve sayfada geçirilen ortalama süre
  • Toplam trafik ve organik trafiğin yüzdesel ağırlığı
  • URL’lerde sayı bulunması (URL’de sayı bulunması sıralamaları olumsuz etkiliyor)
  • URL’lerde çok fazla eğik çizgi olması sıralamaları olumsuz etkiliyor (Yani URL’lerin olabildiğince kısa tutulması önemli)
  • Sayfaların yanıt durumu (4xx ve 5xx hatası veren sayfa sayısının az olması sıralamaları olumlu etkiliyor.)
  • Sayfaların yaşı ve güncellenme tarihleri (İçeriklerin taze tutulup düzenli aralıklarla yeni bilgiler çerçevesinde güncellenmesi sıralamaları olumlu etkiliyor.)
  • Tüm arama sorgularında domainin ortalama konumu
  • Başlıktaki kelimelerin arama sorgularındaki kelimelere yakınlığı
  • Domainlerin Wikipedia künyeleri
  • Spam siteleri ayırt etmek için web sitelerinin direkt trafiği

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

E-postanız herkese açık olarak paylaşılmaz. İsim ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değildir. Yazdığınız yorum ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmez.

Başa dön tuşu