Genel

3. Sınıf Matematik Etkinlikleri

3. Sınıf düzeyindeki çocuklar için zeka geliştirici matematik etkinlikleri ve oyunları bu yazıda.

  1. sınıf matematik etkinlikleri bu yaş aralığında olan çocukların sayısal becerilerini geliştirmek için keyifli bir etkinlik yapmalarına olanak tanıyor. Bu etkinlikler sayesinde çocuklar hem matematiği daha çok seviyor hem de keyifli vakit geçirme olanağı buluyor. Özellikle pek çok çocuk için matematik zor bir alan olarak görülür. Ancak matematiğin zor olarak algılanmasında doğru eğitim yöntemlerinin uygulanmaması gelir. Matematik oyunları ile birlikte çocuklar sayısal akıl yürütmeyi çok daha kolay kavrayabildiği gibi aynı zamanda zamanlarını da daha iyi şekilde değerlendirir.

Yapboz

3. sınıf matematik etkinlikleri arasında yapboz alışılmış hazır yapbozlardan farklılık gösteriyor. Tangram olarak da bilinen bu oyun için yedi yassı parçanın bir araya getirilmesi olarak düşünmek mümkündür. Oyunun amacı sadece dış hatları verilmiş olan silueti yedi yassı parçayı kullanarak belirli bir şekle sokmaktır. Bunun için öncelikle hazır tangram şablonları kullanmanız gerekir. Sonrasında ise yedi parçanın bir araya getirilmesi beklenecektir. Bu oyun matematik açısından geometrik şekillerin tanınmasına, şekillerin uzunluk ve genişliklerini tarif etmeye, şekillerdeki simetriyi kavramaya yardımcı olacaktır.

Domino

  1. sınıf matematik oyunları arasında çocuklar için üretilmiş dominoları kullanmanız eğlenceli vakitler geçirilmesini sağlayacaktır. Domino kuralları yetişkinler için farklı olsa da bu yaş aralığı için parçaları sırasıyla dizerek en sonunda devirme şeklinde oynanabilir. Matematiksel açıdan bu oyun noktaları sayılar olarak tanıma, farklı sayı sıralamalarını ayırt etme gibi yararlar sunacaktır.

Taş Kağıt Makas

Hem arkadaşlarıyla hem de yetişkinler ile oynayabileceği taş kağıt makas üçüncü sınıf matematik etkinlikleri arasında çok sevilenler arasında yer alıyor. El taş, kağıt ve makas anlamı taşıyan çeşitli şekillere sokulur. Oyuncular aynı anda hareketleri yapar ve durduklarında üstün olan taraf kazanır. Taş makası kırarken, makas kağıdı keser. Kağıt taşı kaplarken makasa yenilir. Makas ise taşa kırılırken kağıdı keser. Sayısal açıdan bu oyunun en büyük kazanımı çocuklara olasılıklar üzerinde düşünme becerilerini geliştirmektir.

İp Atlama

Üçüncü sınıf matematik oyunları arasında ip atlama geleneksel tarzda oynanır. Oyuncu ip ayaklarına takılmayıncaya kadar ip atlar. Belirli bir sayıya ulaşan da oyunu kazanır. Oyun, tek basamaklı sayıları sayma, toplama ve çıkarma gibi sayısal becerilerin gelişmesi için yardımcı olur.

Matematiksel Seksek

Matematik etkinlikleri üçüncü sınıflar için öne çıkan matematiksel seksek alışılmış seksekten biraz daha farklıdır. Oyun zemine seksek karelerinin çizilmesi ile oynanır. Oyunda 9’a kadar kareler yer alır. 1, 4 ve 7 kareler solda, 9, 6 ve 3 kareler sağda yer alır. Ortada ise 8, 5, =, 2 ve 0 bulunur. En alt solda + en alt sağda ise – işareti bulunur. Kare çizimi yapıldıktan sonra ilk oyuncu karelere atlayarak eşitlik gösterir. Örneğin 4 + 3 olduğunda diğer oyuncu 7 sayısının üzerine atlamalıdır. Eğer yanıt iki basamaklı bir sayı ise bu durumda arka karelere atlanır. Başarılı olunursa karelerden atlama yapılır ve eşitlik gösterilir. Zıplama sırasında karelere sadece tek ayak ile basılır. Zıplama sırasında iki ayağını koyan veya başka çizgilere basan ise oyun dışı kalır. Bu oyun tek basamaklı sayıları toplama ve çıkarma becerilerinin gelişmesi için yararlıdır.

Nim

  1. sınıf matematik oyunları arasında nim çok sevilerek oynanacak oyundur. Oyunun temel amacı farklı yığınlardan objeleri sırasıyla çıkarmaktır. Yığında bulunan son objeyi çıkaran oyuncu oyunu kazanmaktadır. Oyunculara her sıra geldiğinde yığından en az bir parça tek hamlede, diğer parçalara temas etmeyecek şekilde çıkarılır. Kibrit ile oynanan oyunda kibritler 1, 3, 5, 7 adet olacak şekilde dizilir. Kibritler yerinden kaldırılmadan daha sonra oyuncuların sıralaması ile çıkarılır. Bu oyun 10’a kadar sayma, tek basamaklı sayıların toplanmasını sağlamak ve olasılık üzerine düşünmeye destek olacaktır.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

E-postanız herkese açık olarak paylaşılmaz. İsim ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değildir. Yazdığınız yorum ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmez.

İlgili Yazılar

Başa dön tuşu