Teknoloji Haberleri

ABD, Çip Krizine Karşı Büyük Bir Destekte Bulunuyor

ABD yeni çip yasası ile beraber yarı iletken krizinin çözülmesi hedefleniyor. ABD, teknoloji şirketlerine hatırı sayılır desteklerde bulunacak.

Ekonomik güç bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan ABD, çip krizine karşı adımlar atıyor. ABD Çip Yasası bir süredir konuşuluyordu ve en sonunda yürürlüğe girecek. Gelen bilgilere göre yasaya ABD başkanı Biden resmen imza attı.

Yeni yasa yarı iletken krizini kökten çözmeyi hedeflemekte olup, ABD yasa kapsamında teknoloji şirketlerine 280 milyar dolarlık bir destek bütçesi ayırdı.

Bilindiği üzere dünya genelinde uzun süredir büyük bir çip krizi söz konusu. Çip krizi özellikle korona virüsünün başlamasından sonar patlak verdi. Korana virüsü zamanında işlerin yavaşlaması, alınan korona önlemleri çip krizinin büyümesine yol açtı.

Bir süredir konuşulan Çipler ve Bilim Yasası imzalandı!

ABD’nin son zamanlarda sıklıkla gündemine giren Çipler ve Bilim Yasası, ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalandı. Senato’da geçtiğimiz hafta kabul edilen yasa, çip krizine çözüm bulunmasını ve Çin, Tayvan gibi ülkelere karşı rekabetin artırılmasını hedeflemektedir.

Amerikan yarı iletken endüstrisindeki yatırımları teşvik etmek isteyen ABD, bu bağlamda teknoloji şirketlerine destek olacak ancak sadece ABD’de üretim yapan şirketlere teşvik verilecek. Yarı iletken üretim tesisleri ve fabrikaları kurmaya teşvik eden üretim tesisleri için 52 milyar dolar ayrılırken, aynı zamanda yerli bellek ve yonga üretimin artırması için Micron’a 40 Milyar dolar, Qualcomm ve GlobalFoundries’e 4.2 milyar dolar destek sağlanacağı öğrenildi.

ABD’nin önemli bir şartı var

ABD, teşvik ödeneceği vereceği teknoloji şirketlerinin Rusya, Çin, İran, Kuzey Kore ülkelerinde üretimlerini durdurmak zorunda olduğunu da açıkladı. Yani bu destekten yararlanmak isteyen teknoloji şirketlerinin bu dört ülkede üretim yapmayı sürdürmemesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

E-postanız herkese açık olarak paylaşılmaz. İsim ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değildir. Yazdığınız yorum ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmez.

İlgili Yazılar

Başa dön tuşu