Teknoloji HaberleriYazılım

WhatsApp Yerine Kullanılabilecek Mesajlaşma Uygulamaları

WhatsApp yerine kullanılabilecek olan güvenli mesajlaşma uygulamaları hangileri? Yeni yazımızda bu konu üzerine eğilim göstereceğiz.

Yeni gizlilik sözleşmesi duyuran WhatsApp, söz konusu gizlilik sözleşmesinde kullanıcı verilerinin paylaşılması hakkında eleştirilere neden olabilecek bir adım atmış oldu. 8 Şubat 2021 tarihine kadar onaylanması dayatılan sözleşmenin şartları oldukça ağır. Bu nedenle WhatsApp kullanıcıları WhatsApp kullanmaya devam etmek yerine farklı bir uygulama arayışına girişmiş durumda.

WhatsApp yerine kullanılabilecek mesajlaşma uygulamaları:

Signal

Signal uygulaması kendisini her zaman Gizlilik sloganı ile bağdaştıran bir uygulama. Bu bağlamda internet tarayıcısı alanındaki Mozilla Firefox’u andıran Signal mesajlaşma uygulaması, içerisinde otomatik silinen mesajlar, gizli klavye modu, şifrelenmiş yazışmalar gibi gizliliğe yönelik özellikler sunuyor. Uygulamanın sadece mesaj iletişiminin değil sesli ve görüntülü iletişimlerinin de şifreli olması bu bağlamda uygulamanın daha güvenilir gözükmesini sağlıyor. Açık kaynak kodlu olması sayesinde de bu konuda ikna edici olan Signal, sürekli geliştiriciler ve beyaz şapkalı hackerlar tarafından kontrol edilen ve bir açık bulunduğu zaman hemen müdahale edilebilen bir uygulama. Elon Musk, Edward Snowden gibi ünlü isimler de Signal kullanıyor ve tavsiye ediyor.

Telegram

Telegram uygulaması özellikle son süreçte ülkemizde ciddi bir kullanıcı kitlesine ulaşmayı başardı. WhatsApp alternatifi en iddialı uygulamalardan biri olarak kabul edilmekte olan Telegram her geçen gün daha çok kullanıcıya ulaşıyor. WhatsApp üzerinde yer alan neredeyse tüm özelliklere sahip olan Telegram bu bağlamda kullanıcılara herhangi bir eksiklik hissettirmeyecek tarzdan bir uygulama.

Telegrama platforumnda MTProto protokolü bulunmakta olup bu protokol şirketin iddia ettiğine göre güvenliği, zayıf bağlantılarda yüksek hızda işlemleri sağlıyor. Şifrelenmiş mesaj sistemi de bulunan Telegram böylece kullanıcılar arasındaki iletişimin güvende olduğunu iddia ediyor. Şirket bununla ilgili olarak “İlgili şifre çözme anahtarları parçalara ayrılmıştır ve asla korudukları verilerle aynı yerde tutulmazlar” ifadelerini kullanıyor.

BiP

Turkcell’e bağlı olan BiP uygulaması bu bağlamda yerli bir uygulama ve en güçlü WhatsApp alternatiflerinden biri olarak öne çıkıyor. Geliştiricisi Turkcell olan uygulama buna karşın Turkcell operatörü üyesi olmayan kişilerce de kullanılabiliyor. Hem sesli hem de görüntülü konuşma imkanı sunan BiP uygulaması özellikle son günlerde ülkemizde 100.000’den fazla kişi tarafından indirildi. WhatsApp’ın yaşadığı sorunlardan sonra en çok indirilen uygulamalardan biri oldu.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

E-postanız herkese açık olarak paylaşılmaz. İsim ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değildir. Yazdığınız yorum ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmez.

Başa dön tuşu